Turroning - langtur

Det kan f.eks. være aftenture til Sorte Huse, Klintebjerg eller Viggelsø, hvor vi ror i afslappet tempo og afsætter tid til kaffen, kagen og en sludder. Det er de ture, hvor vi får endevendt verdenssituationen, udvekslet vittigheder og hører nyt om hinanden, mens vi stille og roligt tilbagelægger den ene kilometer efter den anden og nyder naturen.

Hvad enten, det er en heldagstur til Bregnør, Gabet eller Egensedybets Lystbådehavn, en weekendtur til Jørgensø eller Fynshoved, en weekendtur, hvor vi har lånt både i en anden roklub – Slesvig, Ry, Svendborg eller måske Kolding – en ferietur, f.eks. Fyn Rundt i regn og blæst, eller en stegende hed flodtur et sted i Europa, så bliver hver eneste tur en ny oplevelse afhængig af vejret, stedet og – ikke mindst – mandskabet.

Danmark, Norge, Sverige er ideelle til ferieture. Vil man hellere dase – skal man tage på flodtur. Find en flod med stærk strøm, kontakt roklubberne på ruten, sæt båden i vandet og sørg for at holde den midt i strømmen. Husk dog at holde øje med flodbredden, det er ikke bare ærgerligt at ro for langt, det er også hårdt arbejde at ro tilbage mod strømmen. Man kan medbringe klubbens egne inriggere, eller måske kan man få lov at leje en lokal båd.

Inriggere er en dansk bådtype, så lejer man en lokal robåd, bliver det en ny oplevelse. I Tyskland har de f.eks. både af typen Bark – i Ungarn bruger de dobbelt-gig med styrmand og plads til bagage, i Sovjet har de kun outriggere, i Holland og Frankrig har de endnu andre bådtyper til tur-roning.

Turroning kan også være at deltage i DFfR’s store fællesture, hvor 20-40 roere fra forskellige klubber ror sammen en uges tid. Her er alt gennemtænkt og planlagt på forhånd, så man bare skal huske sig selv og sin tandbørste. På disse ture er det sociale aspekt virkelig i højsædet.

Det internationale roforbund FISA arrangere også langture. Det er forholdsvis dyre ture med måske 80-100 deltagere fra mange forskellige lande. Man bor på hotel, kører en del med bus, ror meget og samtidig er der lagt et kulturelt program, der skal give indsigt i netop dette lands særprægede forhold. Formålet med disse ture er også at udbrede kendskabet til turroning steder i verden, hvor det ikke er så almindeligt, derfor er der altid et godt socialt samvær med lokale roere, hvoraf der også deltager en snes stykker i turen.

Da, der blev afholdt FISA-tur i Novgorod, forstod de på forhånd så lidt af, hvad det skulle ske, at de hver morgen startede ”kap”-roningen med et skud, ligesom de sluttede dagen med et skud, når den sidste båd var i havn. De første dage uddelte de ovenikøbet præmier til de hurtigste. De forstod slet ikke, at man kunne dyrke sport for sjov – men de lærte det.

Og det er jo netop, hvad turroning er:

Aktivitet – oplevelser – natur og socialt samvær, men først og fremmest er det sjovt.